Wolk

Journey 101

De nieuwe cursus van Levend Water Nederland 

Journey 101 is een discipelschapscursus die deelnemers helpt om te zien welke issues ze tegen kunnen komen op hun reis als man en vrouw naar Gods beeld. Ze leren dat die reis een proces is, en dat ze in beweging kunnen komen in de richting van dieper herstel en vernieuwing.
Voor veel mensen heeft Journey 101 nieuwe hoop gegeven om samen met Jezus en anderen op weg te gaan. 

Iets over het ontstaan van Journey 101
Voor wie is het bedoeld?
Hoe werkt het in de praktijk?
Wat gebeurt er op een avond van Journey 101?
Trainingsweekend voor leiders: 15-17 november 2019 


Iets over het ontstaan van Journey 101
Deze cursus is ontwikkeld in Canada, waar het team van Journey Canada (www.journeycanada.org, voorheen Living Waters Canada) merkte dat er de afgelopen 5 á 10 jaar een aantal zaken veranderden. Zo zagen ze dat het minder vanzelfsprekend was dat deelnemers aan de Journey Discipleship Course, een diepgaande cursus van ca 15 weken, tot het eind bleven meedoen. Het kwam regelmatig voor dat deelnemers voortijdig afhaakten en er eigenlijk nog niet klaar voor waren. Het bleek dat er bij sommigen verkeerde verwachtingen waren over innerlijk herstel, bijvoorbeeld dat als je God erbij haalt Hij je direct, op een wonderbaarlijke wijze van je problemen afhelpt. Of dat een kenmerk van echt herstel is dat het blijvend is, zonder een terugval in oude denk- en gedragspatronen.
Dat was aanleiding om Journey 101 te ontwikkelen, waarin je leert dat innerlijke genezing en verandering een proces en een reis is, en dat je dat niet alleen kunt. Dat die reis je ook wat kost, en dat goed is om je af te vragen of je die reis wilt aangaan.
Na een aantal jaren van ontwikkeling en bijschaven is Journey 101 in een groot aantal plaatsen een waardevolle cursus die mensen op het spoor van diepgaande genezing en herstel zet. Het komt weinig meer voor dat deelnemers, die daarvoor Journey 101 volgden, bij de lange cursus afhaken. Integendeel, ze zijn veel beter voorbereid en toegewijd om er voor te gaan. 

Voor wie is het bedoeld?
Journey 101 is voor mannen en vrouwen die geïnteresseerd zijn om aan een proces van genezing en herstel te beginnen. Het is voor mensen die al langere tijd christen zijn, maar ook voor degenen die niet met het geloof zijn opgegroeid en hun weg daarin nog aan het zoeken zijn. Ook voor deelnemers aan de Alfacursus, die meer willen weten over de dagelijkse praktijk van het leven met Jezus, kan het goed zijn om aan Journey 101 mee te doen.
Journey 101 is voor ieder die issues heeft op het gebied van je zelfbeeld, je relaties met anderen en met God, of als je vastzit in negatieve patronen of verslavingen. 

Hoe werkt het in de praktijk?
Er zijn verschillende manieren waarop Journey 101 in de praktijk functioneert. Op de laatste avond komt de vraag aan de orde: “hoe nu verder?”. Dat kan door professionele of pastorale hulp te zoeken, door deel te nemen aan een groep voor verslaafden (alcohol, seks – bijvoorbeeld de Falling Forward groepen), of de meer diepgaande Journey Discipelschap cursus. Deze cursus wordt de komende tijd in het Nederlands vertaald, en er komt een speciale leiderstraining.
In een kerk of gemeente kan Journey 101 eens per jaar of om het jaar gegeven worden, afgewisseld met een andere cursus die zich misschien meer richten op bevrijding of andere thema’s. Op deze manier kan Journey 101 een onderdeel worden van het pastorale aanbod van een gemeente.
Omdat het een cursus van 6 weken is, met kort onderwijs, blijkt het dat het leiden ervan voor de teamleden niet een te zware belasting is. 

Wat gebeurt er op een avond van Journey 101?
Journey 101 bestaat uit 6 avonden. Elke avond is er kort onderwijs, hoor je persoonlijke verhalen van teamleden, en is er gelegenheid daarover door te praten in een kleine groep. Er is gebed voor iedereen, maar dat is beperkt in tijd en diepgang. De nadruk ligt op de bewustwording bij elke deelnemer.  Er komen vragen aan de orde als:

  • Hoe heeft God mij gemaakt, met verlangens en behoeften, en hoe bedoelde Hij dat daar op een goede manier aan tegemoet gekomen zou worden?
  • Wat ging er misschien mis in mijn leven, en welke overlevingsmechanismen heb ik daardoor ontwikkeld?
  • Kan ik het eigenlijk wel alleen af om met mijn issues om te gaan? Hebben mijn eerdere oplossingen wel geholpen?
  • Ben ik bereid om een reis van herstel te maken, samen met God en anderen? En hoe zet ik een eerste stap?

1e avond -  Ik zit vast.
2e avond -  Waar hebben we mee te maken?
3e avond -  Hoe heb ik tot nu toe kunnen overleven?
4e avond -  Waarom ziet niemand dat ik behoeften heb?
5e avond -  Waarom kan ik deze reis niet in mijn eentje maken?
6e avond -  De keuze om op weg te gaan is aan mij.

De mensen van het team helpen de deelnemers om de issues te identificeren die in hun reis van herstel aan de orde zijn. Daarbij maken we gebruik van de behoeftencirkels, zoals:

Trainingsweekend voor leiders: 15-17 november 2019
Van vrijdagavond 15 tot zondagmiddag 17 november 2019 is er een trainingsweekend in De Glind (bij Barneveld) voor leiders die in hun eigen kerk of gemeente met Journey 101 aan de slag willen.
Op het weekend is er uitleg over de ideeën achter Journey 101, over de specifieke aanpak op de avonden en hoe je als leider omgaat met de deelnemers. 
We gaan samen door het materiaal van de 6 avonden, en beleven zelf hoe het is om als deelnemer mee te doen. Er is voldoende tijd voor uitleg, vragen en discussie.

We gaan in op vragen als: Hoe start ik een groep? Met wie? Hoe is de samenwerking met mijn eigen kerk en andere kerken? Welke begeleiding krijg ik?
We kijken ook naar de mogelijkheden die er zijn na Journey 101,  zoals de Journey Discipelschapscursus van 15 weken.

Praktische zaken
Plaats - Conferentiecentrum De Glind, Postweg 65, De Glind
Start -  Vrijdag 15 november 19.00 uur
Afsluiting - Zondag 17 november ca. 16.30 uur
Kosten - € 145,-- per persoon. Dit is inclusief verblijf, alle maaltijden, koffie/thee en het leiders handboek van Journey 101

Aanmelding
Je kunt je aanmelden voor het trainingsweekend door dit formulier in te vullen en te verzenden

We sturen je dan een bevestigingsmail en verdere praktische informatie.

Er is beperkt plaats, dus als je graag deel wilt nemen, meld je dan snel aan.

Misschien heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar journey101@lwnederland.nlNieuws

Trainingsweekend
Journey 101
15-17 november 2019

Voor meer informatie klik hier.


Wekelijkse Falling Forward groepen
Voor mannen die vrij willen worden van seksverslaving 
Voor een van de groepen in Ede, Assen, Nijmegen of Zaandam, klik hier